Kérdése van? Hívjon minket! +36304157271

Blog

Sebastian Klotz (1696-1775), Mittenwald - A hegedű és eredetiségének története

2021.03.11 14:49
Sebastian Klotz (1696-1775), Mittenwald - A hegedű és eredetiségének története
Fine Instruments Series by Darius Music Shop:

Sebastian Klotz (1696-1775), Mittenwald
A hegedű és eredetiségének története


A rendelkezésemre álló dokumentáció (kéziratok) alapján – ez a mai napig kitűnő állapotban megőrzött hegedű – vélhetően „kevés kézben” fordult meg. Nem szokatlan, hogy azt az elmúlt 300 év során a tulajdonosok és szakértők egyaránt Jacob Stainer munkájaként azonosították. 1882 június 8-án dr. Hubay Károly (Hubay Jenő testvérbátyja) a Harmónia Rt. igazgatójaként a későbbi vevő figyelmébe ajánlja „a lágy és nemes hangú hegedűt”, amely „szakértőileg is meg van vizsgálva és eredetiségéért – mint Jacob Stainer (!) – garanciát vállal”.
A hegedűt végül 2 héttel később elküldték a vevőnek, aki időközben az ajánlást elfogadta. A hangszer 130 éven keresztül maradt a család birtokában, mielőtt hozzám került.

 
  


Mondanom sem kell, hogy a családi örökséget – mint „Stainer hegedűt” – az eredeti dokumentumok átadásával együtt mutatták be részemre és annak megfelelően tekintélyes összegben határozták meg az értékét.
A hegedű készítése időben közel van Stainer aktív munkásságához, ráadásul a faanyag korának meghatározásáról készült analízis (tree- ring analylis – dendro riport – U.K.) a hegedű keletkezését 1665-67 körülre teszi. Mindenesetre a benne található cédula eredeti és korhű, s nem szokatlan, hogy a Klotz dinasztia korai képviselői nyomtatott Stainer cédulákkal jelölik saját hangszereiket! Jelen esetben „Jacobus Stainer, in Absam – prope Oinipontum, 167..” az eredeti cédulán olvasható jelzet.
A hegedű Stainer modellje szerint készült , az absami mester hatása nyilvánvaló. Ugyanakkor megfigyelhető rajta a cremonai Amati (Nicolo) féle hegedűk – Stainerhez képest- kevésbé magas boltozata, áttetszőbb aranybarna színű lakkozása pedig „olaszosabb” megjelenést kölcsönöz ennek a ragyogó munkának.




A faanyagok összeállítása, a káva juhar fodrozatának különlegessége de összességében a harmonikus és igényes anyagok megválasztása – a rendkívül precíz kidolgozás és kifinomult plasztikai felépítés mellett a lakkozás technikájának és felvitelének képessége emeli Sebastian Klotz-ot a legjobb mittenwaldi készítők közé. A német mester Jacob Stainer vagy Nicola Amati hangszereit – korának elismerten legjobbjaiként – jól ismerte. Saját munkáját már egyéni ízlése és saját megformálása után készíti el. Felmerül a kérdés: vajon miért jelöli Stainer-ként saját hangszereit Sebastian Klotz? A választ feltehetően Stainer nagy hatással bíró és jól ismert nevének adoptálásával történő jobb eladhatóság adja meg.